Prevenirea incendiului pentru pastrarea mostenirii culturale
Arhivele sunt de o foarte mare importanta pentru documentarea istoriei noastre. Aceste institutii pastreaza o mare parte a mostenirii culturale in forma unor documente ce nu pot fi inlocuite. Piesele de expozitie unice, artefactele istorice si datele arhivei digitale au o valoare incomensurabila, de aceea ce locurile in care sunt depozitate trebuie sa fie protejate in mod special, cu sisteme care sa ofere un nivel maxim de protectie impotriva incendiilor.
Factori de risc in arhive
In general, arhivele, muzeele si bibliotecile prezinta un nivel scazut de risc de incendiu initial, deoarece materialele din exponate nu se aprind spontan. Chiar si asa, astfel de institutii se confrunta cu mari provocari atunci cand vine vorba de protectia impotriva incendiilor, deoarece aceste cladiri au adesea echipamente electrice depasite, iar sistemele electrice defecte pot crea pericole reale de incendiu.
De exemplu, in 2004, o conexiune defecta a cablului electric din Biblioteca Ducesei Anna Amalia din Weimar a dus la un incendiu dezastruos. Focul mocnit ramasese mult timp nedetectat in spatele unui panou de perete; pana cand detectoarele de fum conventionale au reusit sa detecteze focul, acesta era deja pe deplin dezvoltat. Pentru multe carti si opere de arta, era deja prea tarziu – au fost distruse pentru totdeauna de foc si de sistemele de stingere cu apa.
Acest exemplu ilustreaza principala problema din arhive, muzee si biblioteci: daca are loc un incendiu, daunele sunt adesea catastrofale. Materialele usor inflamabile, precum hartia, cartonul, lemnul si materialele textile sunt combustibilul perfect pentru flacari si, in acest caz, au fost distruse iremediabil. In acelasi timp, multe arhive, depozite de muzee si biblioteci stocheaza lucrari scrise si expun articole dens ambalate in camere uscate.
Odata ce incepe un foc, acesta se va raspandi intr-o maniera foarte rapida, de cateva secunde. Si chiar si cantitati mici de fum sau funingine sunt suficiente pentru a provoca daune ireparabile documentelor si artefactelor delicate.
Cerinte mari de siguranta la incendiu
Din toate aceste motive, standardele pentru protectia impotriva incendiilor sunt deosebit de ridicate in arhive. Detectoarele de fum trebuie sa detecteze focurile cat mai repede posibil, in timp ce sunt inca in stadiul incipient, astfel incat sa poata impiedica raspandirea. Detectoarele de fum conventionale punctuale nu sunt de obicei la inaltimea acestei sarcini, deoarece sunt capabile doar sa detecteze incendiile care s-au dezvoltat deja intr-o anumita masura.
Sistemele de stingere cu sprinklere nu sunt recomandate in arhive. Acestea reactioneaza numai dupa ce s-a raspandit un incendiu si, desi il sting, apa poate deteriora sau distruge documentele depozitate. Multe documente arhivate sunt singurele inregistrari supravietuitoare ale evenimentelor istorice, reglementarilor de constructie sau patrimoniului cultural, ceea ce face ca protectia preventiva impotriva incendiilor sa fie absolut esentiala.
Calea catre protectia ideala impotriva incendiilor in arhive include prevenirea activa impotriva incendiilor sub forma unui sistem de reducere a oxigenului WAGNER OxyReduct®, combinat cu detectarea timpurie a incendiilor folosind detectoarele de fum de esantionare a aerului WAGNER TITANUS®. Iar ca sistem de stingere, FirExting este solutia potrivita pentru stingerea incendiilor in zone sensibile precum arhivele.
O atentie deosebita trebuie acordata si camerelor tehnice din arhive, deoarece aici sunt stocate documentele scanate si cele arhivate electronic.
Solutiile noastre:
- Sistem de detectie timpurie a focului TITANUS – de 200 de ori mai sensibil decat detectoarele de fum traditionale
- Sistem de prevenire a incendiului OxyReduct – mentinerea oxigenului la un anumit nivel pentru a impiedica izbucnirea unui incendiu, reducerea imediata a nivelului de oxgen, nivel ridicat de protectiv
- Sistem de stingere cu gaz inert FirExting – reducerea nivelului de oxigen prin folosirea gazelor inerte. Principiul de functionare al sistemelor de stingere cu gaze inerte este reducerea nivelului de oxigen astfel incat procesul de combustie sa fie oprit. Principalele gaze inerte folosite ca agenti de stingere sunt: IG 100 (Azot / Nitrogen), IG 541 (Inergen, contine Azot, Argon si Dioxid de Carbon), IG 01 (Argon) si IG 55 (contine Azot si Argon). Aceste gaze naturale se afla in atmosfera, sunt incolore si nu conduc electricitatea.
Lucrari de referinta
De-a lungul timpului, compania noastra a implementat numeroase proiecte de Detectie Incendiu in diverse domenii de activitate, dintre care putem enumera: Universitatea Politehnică București – Campus, Universitatea Politehnică București – Precis, Universitatea Titu Maiorescu Bucuresti, Aurora Shopping Mall, Galeria Mall Buzau, Galeria Mall Suceava, Mega Image, ParkLake Shopping Center Bucuresti (peste 11.000 de elemente), Expo Business Park Bucuresti, Floreasca Business Park Bucuresti, Hermes Business Campus, Multigalaxy, Nusco Tower, Iulius Town Timisoara, Unirii View, Liberty Galati, Odu Sibiu, Sofidel Calarasi,Wenglor Sibiu, CF. Falciu, CF. Vicsani.
Pe aceeasi tema
Doriti mai multe informatii despre solutiile pentru arhive?
Specialistii nostri de la dispecerat va stau la dispozitie.