Ce este protectia pasiva impotriva incendiilor?
Protectia pasiva impotriva incendiilor este o parte esentiala a sigurantei la incendiu si a protectiei structurale impotriva incendiilor a cladirilor. Este incorporat in structura unei cladiri pentru a incetini sau a preveni complet raspandirea unui incendiu.
Materialele utilizate pentru protectia pasiva impotriva incendiilor sunt, de obicei, cele din care cladirea este deja facuta sau materiale suplimentare care separa zonele unei cladiri si previn riscurile suplimentare.
Care este scopul protectiei pasive impotriva incendiilor?
Protectia pasiva impotriva incendiilor urmareste sa completeze alte forme de siguranta la incendiu prin pastrarea structurii unei cladiri pentru a oferi timp ocupantilor sa reactioneze – in același timp, crescand rezistenta la foc a structurii. Trebuie efectuat frecvent o evaluare a riscului de incendiu a cladirii pentru a asigura ca nu exista obstacole inutile in cazul unui incendiu.
Pentru a incetini raspandirea focului
Protectia pasiva impotriva incendiilor restrictioneaza foarte mult focul, fumul si caldura sa se raspandeasca in diferite zone ale cladirii, limitand zona de izbucnire a incendiului fata de celelalte zone adiacente. Acest lucru permite ocupantilor sa abordeze situatia si sa evacueze cladirea.
Pentru a proteja caile de evacuare
Limitand raspandirea incendiului la o singura zona, caile de evacuare sunt lasate deschise si accesibile. Acest lucru le permite celor care se afla in interiorul cladirii sa scape in siguranta prin cea mai apropiata usa de incendiu. De asemenea, acest lucru ofera un plus de siguranta pentru pompierii care se intervin asupra incendiului.
Pentru a proteja structura cladirilor
Prin luarea acestor masuri de siguranta la incendiu, structura centrala a cladirii este protejata, ceea ce prelungeste durabilitatea si durata de viata a acesteia. Acest lucru face, de asemenea, un potential incendiu mai usor de gestionat pentru serviciile de urgenta, incetinind raspandirea flacarilor intr-o zona si permitand evacuarea celor care se afla inca in cladire.
Tipuri de sisteme de protectie pasiva la incendiu:
Ignifugarea este un proces care presupune plasarea straturilor peste straturi de material peste un obiect sau o zona pentru a-i oferi o rezistenta ridicata la caldura si flacara. Materialele ignifuge pot fi la fel de diverse sau simple precum obiectele pe care sunt folosite (de exemplu, otel de structura, beton), inclusiv mai multe elemente care trebuie adaugate in timpul procesului de fabricatie pentru a le creste rezistenta termica (de exemplu, hartie de gudron). Desi termenul „ignifug” poate fi folosit pentru a descrie atat materialul, cat și procesul, o astfel de utilizare este incorecta in acest context.
Oprirea incendiului este un proces care presupune umplerea spatiilor dintre obiecte cu materiale care nu ard usor si/sau nu transmit cu usurinta caldura. Aceste materiale sunt de obicei materiale foarte dense, cum ar fi ceramica sau metalele care au fost proiectate in acest scop (de exemplu, izolatie ignifuga).
Barierele impotriva incendiului sunt o masura pasiva de protectie impotriva incendiilor si servesc ca un zid intre un incendiu si bunurile pe care este menit sa le protejeze. Barierele de incendiu pot lua mai multe forme, inclusiv:
- Cortine rezistente la foc si fum
- Usi activate prin presiune
- Pereti din spuma
- Usi antifoc
Reference works
De-a lungul timpului, compania noastra a implementat numeroase proiecte de Detectie Incendiu in diverse domenii de activitate, dintre care putem enumera: Universitatea Politehnică București – Campus, Universitatea Politehnică București – Precis, Universitatea Titu Maiorescu Bucuresti, Aurora Shopping Mall, Galeria Mall Buzau, Galeria Mall Suceava, Mega Image, ParkLake Shopping Center Bucuresti (peste 11.000 de elemente), Expo Business Park Bucuresti, Floreasca Business Park Bucuresti, Hermes Business Campus, Multigalaxy, Nusco Tower, Iulius Town Timisoara, Unirii View, Liberty Galati, Odu Sibiu, Sofidel Calarasi,Wenglor Sibiu, CF. Falciu, CF. Vicsani.
Pe aceeasi tema
Doriti mai multe informatii despre protectia pasiva impotriva incendiilor?
Specialistii nostri de la dispecerat va stau la dispozitie.